Zemin kaplamaları

Modern dekorasyonlarda artık özellikle istenmediği takdirde çok fazla halı kullanılmıyor. Klasik halıların yerini çok çeşitli malzemelerden farklı özellikte zemin kaplamaları aldı. Zeminlerde en çok özel motifli, desenli veya geometrik şekilli karo malzemeler kullanılmakta artık. Zemin Kaplamaları, Zemin döşemelerinin çeşit zenginliği her dekorasyon tarzına uyum sağlarken farklı görsellikte mekânlar da oluşturuyor.

Ahşap Kaplama:

Ahşap duvar ve tavan kaplamaları odaları daha sıcak ve konforlu hale getirir. Profiller masif ahşaptan oluşur. Ham, mumlu, laklı, cilalı vb. farklı çeşitleri vardır. Profillerle paneller arasındaki düşey birleşimler alanınızı yüksek gösterir, yatay ya da çapraz (diyagonal) döşenen duvar kaplamaları ise daha genişmiş gibi durur. Oluklu levhalardan ahşap kaplama yapmak isterseniz; özellikle girişlere ve banyolara önem kazandırır ve daha aydınlık gösterir.

Döşeme Tahtaları:

Döşeme tahtalarının elemanları, birbiri üzerine dik açılı olarak tutkallanmış en az 3 kattan oluşmuştur. Kolay kolay deforme olmazlar. En üst tabakası ise sağlam ve sert tahtadan oluşur. Tahtanın seçimi isteğe bağlıdır. Döşeme tahtalarının bazı çeşitleri; meşe, kayın, huşağacı, dişbudak ve çınardır. Döşeme tahtaları için ham beton zemin üzerine yapılmadan önce alt zemin hazırlanmalıdır.Yer Döşemeleri

Parke:

Parke yer döşemeleri için öncelikle yerin zemini çok önemlidir. Yerin düzgünlüğü kontrol edilmelidir. Zemin her yerde düzse sonuç mükemmel olacaktır. Yer üzerinde engebeler varsa, zemini öncelikle tesviye etmelisiniz.

Çatlakların Doldurulması:

Duvar kağıdını sökmek, düvel delikleri, derin çatlaklar. Bunları tamir yapmadan önce elektrik süpürgesi yardımı ile o yerleri iyice temizleyin. Daha sonra piyasada satılan özel spatül macununu uygulayın. Ancak bu işlemi yaparken uygulama yapılan zeminin veya duvarın kuru ve temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Macun nemli iken hemen bir spatül ile düzleyin. Çatlaklar büyükse o zaman hızlı donan çimento uygulamanız daha iyi sonuç verecektir.

Cilalama:

Ahşabı cilalamadan önce iyice temizleyin. Toz, tutkal, kir ve reçine lekelerini ılık su ile çıkartabilirsiniz. İnatçı lekeler için terebentin tuzu iyi bir çözücüdür. Tahtayı temizlerken damarları yönünde temizleyin ve boyayın. Daha iyi sonuç alınır. Temizleme işlemi sırasında her yerin aynı ölçüde nemlenmesine, ıslanmasına dikkat edin. İyice kuruduktan sonra zımpara işlemi yapılmalıdır. Zımpara tozu da iyice temizlendikten sonra ahşabınız cilaya hazır demektir. Mümkünse işlemi süratle yapın ve doyurarak sürün.

Vernikleme:

Akrilik, doğal reçine ve sentetik reçine olarak 3 çeşit vernik bulunur. Nerede kullanacağınız önemlidir. İşlemi yapacağınız yeri veya cismi satıcıya söylerseniz sizi yönlendirecektir. Her şeyden önce temiz bir yüzey hazırlamalısınız. Birkaç kat halinde uygulama yaparsanız daha iyi bir çözüm alırsınız. Kutunun üzerindeki talimatlara dikkatle uyulması gerekir. İyice karıştırılan vernik fırçası boyaya batırılırken fırçanın kıl yüksekliğinin üçte birine kadar batırılır. Vernik uygulanacak zemine yan şeritler halinde sürülmelidir.